Bir qrup elm adamı mükəmməl espressonu hazırlamaq üçün reseptə sahib olduqlarını deyirlər.
Hafta.az-ın yazdığına görə, ABŞ-ın Oreqon Universitetinin rəhbərlik etdiyi tədqiqatçılar aşkar ediblər ki, qəhvə dənələrinə üyüdülməzdən əvvəl bir az su əlavə etmək espressonu daha dadlı edir.
Tapıntılar baristalar və sənaye qəhvə istehsalçıları üçün böyük fürsət təqdim edə bilər.
Qəhvə üyüdüldükdə, paxlalar arasındakı sürtünmə elektrik cərəyanı istehsal edərək, hissəciklərin dəyirmanda bir-birinə yapışmasına səbəb olur.
Tədqiqatçılar tapdılar ki, bu prosesə su əlavə etmək istehsal olunan elektrik enerjisini azaldır, nəticədə daha az qəhvə tullantıları və daha güclü ləzzətlər əldə edilir.
Oreqon Universitetinin kimya üzrə dosenti Kristofer Hendon deyir: “Su təkcə statik elektriki deyil, həm də üyüdmə zamanı yaranan qarışıqlığı azaldır, daha yaxşı ləzzət əldə etmək imkanı yaradır”.
“Matter” elmi jurnalında dərc olunan araşdırma məqaləsində elektrikin qəhvənin dadına necə təsir etdiyi də araşdırılıb. Beləliklə, belə bir nəticəyə gəlinib ki, dəyirmandakı elektrik aktivliyi vulkanların püskürməsi zamanı sürtünmə nəticəsində yaranan fəaliyyətə bənzəyir.
Elektrik və kompüter mühəndisliyi alimi Coşua Mendez Harper, "Püskürmə zamanı maqma vulkandan çıxan böyük buludda kiçik hissəciklərə parçalanır. Bu hissəciklər bir-birinə sürtülür və ildırım əmələ gətirəcək dərəcədə elektriklə yüklənir. Bu, qəhvəni üyüdərək toz halına gətirmək kimidir” deyib.