Yeni bir araşdırma uşaqlarda pəhrizin sonrakı həyatda piylənmə riskinə təsir etdiyi nəzəriyyəsini dəstəkləyib.
Hafta.az-ın yazdığına görə, Almaniyanın Hamburq şəhərində keçirilən Avropa Diabet Tədqiqatları Assosiasiyasının illik toplantısında təqdim edilən yeni araşdırma, körpələrin süni süd qəbulu, sərinləşdirici içkilərin erkən istehlakı ilə uşaqlıq dövründə bədən yağının artması arasında əlaqə olduğunu aşkar edib. Bu nöqtədə, ana südünün uşaqlıqda piylənmə riskini necə azaltdığına dair bir sual ortaya çıxıb.
Tədqiqatçılar müəyyən etdilər ki, 6 ay və ya daha çox ana südü ilə qidalanan uşaqların 9 yaşına qədər bədən yağları 6 ay ana südü ilə qidalanmayanlara (və ya heç ana südü ilə qidalanmayanlara) nisbətən daha az olur. Tədqiqatın nəticələri, həmçinin 18 aydan əvvəl sərinləşdirici içkilər içməyən uşaqların 9 yaşında daha az yağ kütləsinə malik olduğunu ortaya qoyub.
ABŞ-ın Kolorado Universitetinin Anşutz Tibb Kampusundan tədqiqatın aparıcı tədqiqatçısı Katerin Koen, "Bir çox əvvəlki tədqiqatlar körpələrin qidalanması ilə uşaqlıqda artıq çəki və ya piylənmə riski arasındakı əlaqəni bədən kütləsi indeksinə əsaslanaraq araşdırdı" deyib. "Tədqiqatımız körpələrin qidalanma təcrübələri ilə uşaqlıq çağı piylənmənin daha dəqiq ölçülməsi arasındakı əlaqəni araşdıraraq əvvəlki araşdırmanı genişləndirmək məqsədi daşıyırdı", - Koen əlavə edib.
Komanda ananın həyat tərzinin uşağının böyüməsinə və inkişafına necə təsir etdiyini izləmək üçün 700-dən çox uşaq və onların analarının məlumatlarını araşdırıb. Məlumatlar göstərir ki, uşaqların yarıdan çoxu (65 faiz) ən azı 6 ay ana südü ilə qidalanır. Bunlardan 73 faizinə 5 aylıq, 86 faizinə isə 18 aydan sonra əlavə qidalar təklif edilib.
Uşaqlarda yağ kütləsi faizi qiymətləndirilib. Tədqiqatçılar 6 aydan az ana südü ilə qidalanan uşaqların 9 yaşında bədən yağında 6 ay və ya daha çox ana südü ilə qidalananlara nisbətən orta hesabla 3,5 faiz artım olduğunu müəyyən ediblər. Tədqiqatçılar həmçinin 18 aydan əvvəl sərinləşdirici içkilərlə tanış olan körpələrin 9 yaşında ilk dəfə qazlı su içənlərə nisbətən 7,8 faiz daha çox piyli olduğunu üzə çıxarıblar.
"Bu tədqiqat potensial mexanizmləri aydınlaşdıra bilməsə də, əvvəlki tədqiqatlar göstərir ki, ana südü ilə piylənmə riski arasındakı əlaqə ana südü və formulanın qida tərkibindəki fərqlərlə əlaqəli ola bilər" deyib Katerin Koen.
Tədqiqatçılar "Körpələrin pəhrizləri, xüsusilə də qısa müddətli ana südü ilə qidalanma, sərinləşdirici içkilər və onların oynaqlara təsiri, sonrakı uşaqlıq dövründə bədən yağının səviyyəsinə təsir edə bilər" deyiblər.