Qarabaşaq yeyənlərə xəbərdarlıq

09:10 12.08.2024 Müəllif:Vüsal Tağıbəyli
Yazını böyüt
Yazını kiçilt

Qreçka və ya qarabaşaq yarması əsrlər boyu dünyada bir nömrəli taxılı olub. Son illər isə “sağlam qida” trendində qreçka ön plana çıxıb və “dəb” olmağa başlayıb. Bəs, şübhəsiz ki, son dərəcə sağlam qida olan və bu günə qədər bütün dünyada təriflənən qarabaşağı necə istehlak etməliyik?

Hafta.az-ın yazdığına görə, “İzvestiya” qəzeti bu sualı ekspertə verib. Dietoloq Mixail Ginzburq, "yadritsa" adlanan iri dənəli qarabaşağın daha yavaş həzm olunduğu üçün orqanizm üçün daha faydalı olduğunu bildirib.

"Taxıllar nə qədər kiçik olsa, bir o qədər pisdir" deyib Ginzburq. “Çünki bu taxılın orqanizmdəki bütün fermentlərlə təmas səthi artır. Nəticədə mədə-bağırsaq traktında məhsulun parçalanma müddəti sürətlənir. Bu prosesin daha uzun sürməsi arzuolunandır”, o əlavə edib.

Rusiyalı mütəxəssis əlavə edib ki, qarabaşaq yarmasının balıq, ət, süd və digər ənənəvi zülal mənbələri ilə birlikdə istehlak edilməsi daha sağlam olardı.

Ancaq mütəxəssis qarabaşaq yarmasını şəkərlə yeməyi məsləhət görmür. Bu, xüsusilə uşaqların səhər yeməyi üçün geniş istifadə olunan bir üsuldur. Ginzbur xəbərdarlıq edir ki, "Belə olan halda qreçka heç bir fayda vermir və zərər şəkərlə daha da artır".

Mütəxəssis, həmçinin gündə bir dəfə, həftədə beş dəfə qarabaşaq yeməyi tövsiyə edərək, belə yeməyin piylənmə, şəkərli diabet, arterial hipertoniya, ateroskleroz və bir çox başqa xəstəliklər üçün faydalı olduğunu qeyd edib.

Digər tərəfdən, Rusiyada xüsusilə səhər yeməyi üçün çox istehlak edilən “mannaya kaşa” yarması sıyığı ilə bağlı xəbərdarlıq edilib.

Həkim-qastroenteroloq Lyudmila Suxorukova səhər yeməyi üçün irmik sıyıqlarından imtina etməyi məsləhət görür, çünki onun kalorisi yüksəkdir.

Rusiyalı mütəxəssis irmik sıyığında hot-doqdan daha çox vitamin olmadığına diqqət çəkib: “Əslində “sağlam həyat tərzi” və “sağlamlıq” sözləri olan saytlarda irmik sıyığı təbliğ edilmir, amma nədənsə populyar şüurda sağlam məhsullar siyahısına daxil edilir" deyib.

Suxorukovanın sözlərinə görə, irmik üyüdülmüş buğda dənələri olduğundan onun kalorisi çox yüksəkdir. Mütəxəssis, həmçinin insanları qablaşdırılmış müsli və qranola barlarına şirnikləndirməməyə çağırıb, çünki onların tərkibində çoxlu miqdarda saflaşdırılmış şəkər və süni əlavələr var.

Dietoloq Polina Juravleva bildirib ki, yulaf əzməsini ən sağlamı adlandırmaq olar. Rusiyalı mütəxəssis deyir ki, yulaf əzməsi B qrupunun vitaminləri ilə zəngindir və eyni zamanda xolesterinin səviyyəsini azaltmağa kömək edir: “Sıyıq həm də asanlıqla həzm olunur və aclıq hissini mükəmməl şəkildə qarşılayır”.

Digər dietoloq Darya Rusakova qarabaşaq yarması, mirvari arpa və yağsız sıyıqların sağlamlıq üçün faydalı olduğunu vurğulayır.